Wanneer je kiest voor een vakantie naar Italië dan ben je vast en zeker een liefhebber van lekker eten. De Italiaanse keuken is en blijft dan ook favoriet onder veel Nederlanders. Zelf ben ik ook gek op risotto, pasta’s en alle (net wat onbekendere) specialiteiten die je in dit Zuid-Europese land kunt proeven. Ben je het hier helemaal mee eens en ga je op vakantie naar de Adriatische kust? Ik zet drie culinaire Italiaanse steden voor je op een rij die een bezoekje waard zijn. In iedere stad maak je kennis met nieuwe smaken!

Foto: Liubov Ilchuk via Unsplash
Struinen door de straten van Bologna
Wanneer je in Bologna bent, dan eet je ’s avonds natuurlijk pasta bolognese. Deze wereldberoemde saus is (jawel) geboren in deze stad. Hier proef je daarom de allerbeste versie van deze pasta ooit. Maar voordat je neerstrijkt op een gezellig pleintje om te dineren, is het eerst tijd om Bologna zelf te ontdekken. Het culinaire karakter van deze stad is namelijk op elke hoek van de straat terug te vinden. Hier pak je je kans om lokale specialiteiten in te slaan om mee naar huis te nemen, of om zelf mee aan de slag te gaan in de keuken van je lodgetent. Delicatessenwinkels en kaaswinkels zijn hier namelijk genoeg te vinden. Stap binnen en proef Italië!

Foto: Karl Janisse via Unsplash
Koffie proeven in Triëst
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan moet je in Triëst zijn! Deze stad staat niet voor niets bekend als de koffiehoofdstad van Ialtië. Niet alleen schenken barista’s hier de beste koffie voor je, je leert ook meer over het gemalen goud. Ken je de bekende Illy koffie, die ook in Nederland in vele koffiezaken wordt geschonken? Dit merk kent zijn oorsprong in Triëst. De Illy fabriek is hier gevestigd en deze kun je ook nog eens bezoeken. Een absolute aanrader!

Foto: Tyler Nix via Unsplash
Ham en kaas in Parma
Al wonen we zelf in een echt kaasland, kunnen ze er in Italië ook wat van. Denk ik aan dit land dan denk ik ook aan Parmezaanse kaas. Dit ingrediënt tilt heel wat gerechten naar een hoger level als je het mij vraagt. Door de risotto, over je pasta of door een salade. Deze overheerlijke specialiteit komt uit de stad Parma, net als parmaham trouwens. Ben je klaar voor je culinaire tour?

Foto: Matt Seymour via Unsplash